15. prosince 2010

Jak se vyhnout kriminálu

    Bývalý starosta Chomutova Alexandr Novák byl včera Okresním soudem v Chomutově odsouzen k podmíněnému trestu odnětí svobody na dva roky s odkladem na pět let. Dále byl potrestán pokutou pět milionů korun. Soud jej uznal vinným z trestného činu přijímání úplatku. Bylo prý jednoznačně prokázáno, že jako starosta přijal úplatek ve výši zhruba 41 milionů korun za prodej městských akcií energetických firem německé společnosti VNG.
     
Celý proces se táhl neuvěřitelných sedm let a ještě stále není u konce. Novák se proti rozhodnutí soudu na místě odvolal. Nebudu zde spekulovat, zda se zmíněného trestného činu opravdu dopustil. Převážná část občanů Chomutova si je ale jistá, že ano. Zaráží mne však skutečnost, že pokud si byl soud opravdu jistý, že ke zmíněnému činu došlo, nevyměřil trest nepodmíněný. V odůvodnění rozsudku je argumentováno tím, že se tento trestný čin stal již před jedenácti lety. A co má jako být? Znamená to, že pokud se pachatel trestného činu dokáže delší dobu vyhýbat soudnímu jednání a je dostatečně známým a movitým, může automaticky počítat s nižším trestem? Skvělý návod pro další porušovatele zákonů z takzvaných vyšších vrstev, který je již ostatně v praxi běžně aplikován.
     
V České republice jsou zavíráni do věznic občané, kteří se byť i neúmyslně dopustili trestného činu se škodou v řádech několika mála tisíc korun. Na rovinu si můžeme říci, že není problém ocitnout se v pozici obviněného a následně odsouzeného jen proto, že v důsledku ztráty zaměstnání nejste schopen například platit alimenty. Rozhodnutí chomutovského soudu v případě prokázaného mnohamilionového úplatku je tak výsměchem všem slušným občanům naší země. Zkrátka, co je dovoleno bohovi, není dovoleno volovi.

Luboš Trnka

Zpět