Podkrkonošskými vesničkami se potuluje zdivočelé stádo dobytka


 7.11. 2011 Škodějov Epizody podobné televiznímu seriálu Zdivočelá země zažívají od roku 2008 na vlastní kůži obyvatelé obcí na severu Jilemnicka. Krajinou Podkrkonoší léta volně putuje bezprizorní, možná šestapadesátihlavé stádo dobytka.

      Koně s hříbaty, krávy, ovce a kozy se někdy společně, jindy rozděleně, zastaví, kde chtějí, spasou, co jim přijde pod čumáky, včetně okrasných dřevin domorodců, pijí z potoků i zahradních bazénů.

      Teritorium zdivočelého stáda představuje několik čtverečních kilometrů členitého terénu. Zázrakem zatím nedošlo ke kolizi s automobily na silnicích, které zvířata na pouti za potravou často překračují.

      Obyvatelé obcí Škodějov, Příkrý, Rybnice, Roprachtice nebo Hájů u Semil bezradně lomí rukama. „Majitelka provozující tzv. Ráj zvířat nechává dobytčata celoročně pobíhat po okolí. Předminulou zimu, kterou předznamenala chumelenice v půli října, několik zvířat nepřežilo. Zbytek udrželo na nohou jehličí. Proto nás děsí, co přijde, až napadne sníh. Zvlášť když se stádem údajně putuje jednoroční hříbě,“ přiblížil starosta Škodějova Libor Novák.

      Snaha radnic skotem devastovaných vsí, opakovaně apelujících na všechny strany, zůstala dosud marná. „Policii nebo veterinární správu volám třikrát do týdne. Veterináře hlavně zajímá, v jakém stavu jsou zvířata, což zase není v létě tak hrozné, když si opatří na cizím dostatek krmiva, rozdají pokuty a vše pokračuje nanovo. Nám doporučí, ať přijmeme obecní vyhlášku zamezující volnému pohybu skotu, což je nesmysl. Vyhláška by totiž nakrásně platila pouze pro obecní pozemky,“ tvrdí Novák.

Nejasný chovatel

      „Rezolutně odmítáme, že nic neděláme. Provedli jsme řadu místních šetření, na jejichž základě došlo k několika sankcím. Poslední dobou jsme ale šetřili úniky zdravých zvířat, proto nebylo možné to označit jako týrání, k němuž v minulosti docházelo. Nyní jsme navíc v situaci, kdy původní majitel nedávno zemřel a jeho dcera zatím nedala najevo, zda je ochotná o zvířata pečovat. Není proto jasné, kdo je odpovědný chovatel,“ kontruje Božena Kušnieriková z Krajské veterinární správy pro Liberecký kraj.

      Divoké Podkrkonoší udělal ze severu Jilemnice záměr jedné rodiny o vybudování tzv. Ráje zvířat, zahrnujícího nyní osmnáct koz, devět ovcí, osmnáct koní a možná jedenáct krav.

      „Zkuste si představit, že vám jenom část téhle dobytčí kavalerie obsadí zahradu, tak jako se to nedávno stalo mně,“ řekl Novák.

      Rodina s obcí prý nekomunikuje a údajně ani nepřebírá poštu. Snaha úřadů věc řešit prostřednictvím zákonných prostředků nikam nevede. Verdikt radnice v Semilech potvrzený libereckým Krajským úřadem nařizující zredukovat dobytčí stavy Ráje zvířat na nulu zrušil Krajský soud v Liberci z důvodu nepřiměřeného zásahu do práv chovatelky.

      „Problém je možná v tom, že dcera původního majitele není registrovaným chovatelem ani zemědělcem, ale obyčejnou soukromou osobou vlastnící nějaká zvířata. Jinak by úřady mohly uplatnit mnohem větší pravomoci,“ domnívá se Novák.

Vladislav Prouza

 

Další články