26. listopadu 2008

K televizní „debatě"

V neděli 23. listopadu jsem zhlédla pořad televize ČT 24 Vedlejší efekty. Tato diskuze se tentokrát věnovala tématu „Dělnická strana, zakázat či nezakázat?“

Jako hosté byli přizváni jistá aktivistka (cikánské národnosti) organizace pro začlenění romů, a druhým hostem nebyl nikdo jiný než známá Klára Kalibová z občanského sdružení Tolerance a občanská společnost.

Kdože má tedy soudit nás, bojovníky proti nepřizpůsobivým cikánům? No přece cikáni a židé, ti přece nejsou zaujatí. No lze říci: Ať žije nezaujatost! Ani jsem se nedivila tomu, že obě by rády zákaz DS, koneckonců, mají to v popisu práce, ale ty řeči co tam vedli.

Tak například podle paní cikánky jsou členy DS jen samí frustrovaní hlupáci se základním vzděláním a velice nízkými platy. Oni tito intelektuálové jsou vůbec dost zvláštní. Kdy pro lid někdy něco udělali?

A nebyli to především intelektuálové, Havel, Dienstbier a spol., kdo před devatenácti lety zneužili 17. listopad? A co se potom změnilo: předtím jsme prakticky nic nesměli říct, teď stačí veřejně kritizovat židy nebo cikány a máte na dalších 5 let o bydlení postaráno.

No, to se to tedy moc nezměnilo. Tím ovšem nemyslím skutečné profesory, vědce a umělce. Ti vytvářejí hodnoty, a při tom jejich platy se mnohdy moc neliší od těch dělnických.

Taky přesná ukázka informovanosti paní Kalibové byl výrok, že už týden dopředu byla na serverech připomínka, že mají všichni přijít ozbrojeni. Přesně jsem si vzpomněla na nařízení vedení DS, že za žádných okolností nikdo nesmí přinést zbraně.

Podívejte se na ten pořad všichni, kdo jste ho neviděli, na internetových stránkách ČT. Bohužel to není k smíchu, ale spíše k pláči. Přesně tuto diskuzi popisuje staré přísloví „starého psa novým kouskům nenaučíš“. Oni pomlouvali a lžou a budou to dělat dál. Ale ať se třesou až jim lid zatne tipec.

Andrea Kaplanová