Cikánský policista vyhrožoval

napadenému Čechovi. Je na svobodě

Dvojice cikánů zbila a těžce zranila Čecha v Ostrově na Karlovarsku. Přivolaný cikánský policista z místního obvodního oddělení však zbitému muži místo pomoci vyhrožoval. Případ byl odhalen letos v květnu a nyní míří k soudu.

„Chcípni, bílá svině. Žádnej bílej se nebude roztahovat na našem teritoriu,“ křičela dvojice cikánských goril (obdobně jako nedávno v Janově) na muže bílé pleti před restaurací v Ostrově na Karlovarsku. Přitom se mu pokoušeli vypíchnout oči hrotem zlomené násady od lopaty, kterou o něho asi po šedesáti ranách přerazila.

Na místo krvavého lynče přijíždí „sjednat pořádek“ cikánský policista z místního obvodního oddělení. Místo pomoci se ale zmlácený muž dočká dalšího slovního ataku a výhrůžek. „Dostal jsi málo. Měli tě zabít. Uvědom si, co budeš vypovídat,“ hovoří údajný strážce zákona k téměř bezvládnému tělu.

Cikánští agresoři jsou obžalováni z trestného činu pokusu těžké újmy na zdraví s rasovým podtextem. „Policista se bude před soudem zpovídat ze zneužití pravomoci veřejného činitele, nadržování a vydírání. Všem třem hrozí až desetileté tresty.

Původně skončili ve vazbě všichni tři obvinění, po výslechu všech důležitých svědků soud po několika týdnech policistu pustil na svobodu, což je skandální.

K případu došlo už koncem loňského prosince. Kolem čtvrté ráno dvojice obviněných cikánů napadla před restaurací v Ostrově muže, kterého tloukli násadou od lopaty. Uštědřili mu nejméně pětašedesát úderů. Přitom do něho ještě kopali.

Jeden z útočníků se mu pokusil hrotem ze zlomené násady vypíchnout oběti oči, což se mu díky poslednímu zbytku odporu zlomeného muže nepodařilo. Obviněný policista, který po ohlášení události svědky dorazil na místo jako první, měl podle obžaloby zavolat operačnímu důstojníkovi s tím, že se nic nestalo, a zbitého muže pod pohrůžkou přinutit, aby o incidentu mlčel. Vyhrožoval mu i později, když se muž rozhodoval, zda má napadení oznámit.

Zbitý muž skončil v nemocnici. Léčení trvalo téměř čtyři měsíce. Ze strachu nejprve tvrdil, že spadl ze schodů. Lékařům se ale nezdál mechanismus zranění, který neodpovídal verzi o pádu ze schodů, a upozornili proto policii. Muž tedy později uvedl, že ho napadli neznámí pachatelé. Bál se je ale popsat, proto policisté případ odložili s tím, že pachatele nevypátrali.

Případ se dostal znovu do hry poté, co se letos na jaře objevila nová svědectví.