Zemřela žena napadená ve Varnsdorfu, policie nařídila pitvu


18.1. 2012     

       Žena, která byla skupinou Romů napadena se svým synem a mužem na Nový rok ve Varnsdorfu nedaleko ubytovny Sport, zemřela v děčínské nemocnici. Policie nyní nechá provést soudní pitvu, aby se zjistilo, zda úmrtí nemohlo souviset s útokem.

 


       

       Na rodinu měla zaútočit skupina pěti Romů krátce po silvestrovské půlnoci. Policie už obvinila dva lidi, u jednoho mělo jednání rasový podtext. Napadený muž byl zraněn a byl hospitalizován v nemocnici v Rumburku, žena byla po ošetření propuštěna.

       Později se její zdravotní stav opět zhoršil a byla hospitalizována v nemocnici v Děčíně, kde zemřela.

       „Zítra nebo pozítří proběhne soudní pitva, aby potvrdila nebo vyvrátila souvislost s novoročním útokem,“ potvrdil Právu mluvčí děčínské policie Vojtěch Haňka.

       Napadené rodině vyjádřilo podporu asi 250 lidí na nedělní demonstraci ve Varnsdorfu. Místostarosta Karel Dubský, který se dříve vyjadřoval, že by útok mohl být vymyšlený, byl na ní vypískán.

Aleš Pelikán


Odsuzujeme rasistický čin ve Varnsdorfu. Připravujeme protestní shromáždění

       18. ledna 2012 Dělnická strana sociální spravedlnost (DSSS) hluboce lituje úmrtí napadené ženy ve Varnsdorfu, která se stala spolu se svou rodinou terčem cikánského násilí o silvestrovské noci. Současně vyjadřujeme hlubokou soustrast všem blízkým a pozůstalým.

       Nelze při této smutné události neodsoudit prohlášení místostarosty Varnsdorfu Karla Dubského (ODS), který napadení varnsdorfské rodiny bagatelizoval slovy, že si ho „způsobili asi pod vlivem alkoholu“. Ukazuje se, že arogance současných „zástupců lidu“ se nijak neliší, pokud jde o představitelé vlády či parlamentu, nebo o zástupce místních samospráv.

       DSSS žádá okamžité vyšetření celého případu a přísné potrestání cikánských násilníků. Rovněž připravujeme svolání protestní demonstrace, na které budeme znovu upozorňovat na neschopnost současného režimu ochránit slušné občany a zamezit rasovým útokům, kterým jsou vystaveni čím dál častěji.

Tomáš Vandas, předseda DSSS

Další články