Cikáni chtějí demonstrovat v Tanvaldu


3.1. 2012     

       Cikáni v Tanvaldu chystají demonstraci. Chtějí tak protestovat proti tomu, že senior, který během silvestrovské noci jednoho z nich zastřelil a druhého postřelil, nebude pravděpodobně trestně stíhán, protože se pouze aktivně bránil útoku.
       Do Tanvaldu včera kvůli incidentu přijel výkvět cikánské elity z širokého okolí. Nechyběl ani Štefan Gorol z Nového Boru, který se před lety proslavil zmlácením republikánského poslance Miroslava Sládka, za což nebyl díky milosti pseudohumanisty Václava Havla nikdy potrestán, ale naopak pozván na Pražský hrad. Otec zastřeleného cikána nezapomněl využít přítomnosti televizních štábů a vyzval diváky u televizních obrazovek, aby mu poslali nějaké peníze.

       Jako nejbližší termín konání cikánské demonstrace bývá zmiňována sobota 7. ledna. Zda se ale opravdu uskuteční, je ve hvězdách. Její konání je totiž nutné ohlásit příslušnému úřadu, což bývá u mnohých cikánů nepřekonatelný problém, což jsme viděli například v Rotavě na Sokolovsku, kde se to jednomu cikánskému aktivistovi nepodařilo ani po několika pokusech.
       Dále si myslím, že protestovat by měli spíše lidé, kteří jsou v Tanvaldu každodenně terčem nejrůznějších útoků a nadávek. Vím, o čem mluvím, neboť jsem ve městě jednu dobu delší čas přebýval. A když se někdo z nich konečně dokáže sám ubránit přesile, zaslouží spíše ocenění a ne popotahování po soudech. Zodpovědnost za své jednání totiž musí v každém případě nést útočník a nikdy ne napadený!

Radim Vostrý

Další články