13. ledna 2011

Oslíčku, zaplať to!

Přijel, nechal se pohostit, cosi slíbil a zase odjel. Řeč je o ministrovi vnitra Radku Johnovi, který dnes navštívil Nový Bydžov, který se potýká se zvýšeným náporem cikánské kriminality. Při své návštěvě města samozřejmě nezapomněl podotknout, že způsob jakým se jeho starosta Pavel Louda snaží ochránit občany, není správný. Nový Bydžov totiž najal k zajištění pořádku ve městě bezpečnostní agenturu. John tvrdí, že je to zbytečné a drahé, protože policie má prostředky na to, aby v případě potřeby posílila hlídky. Kde se ale tak najednou jím zmiňované peníze zázračně objevily, již neřekl.
Prakticky každý den nám je prostřednictvím sdělovacích prostředků oznamováno rušení policejních služeben, omezování hlídkové činnosti, propouštění či alespoň zastavení náboru nových policistů a další závažné skutečnosti. Nyní se ale vlastně občané dozvěděli, že o policejní ochranu přicházejí zbytečně. Peněz je údajně dost. Nebo není? Kde je pravda?
Realita je taková, že peněz opravdu mnoho není. Ve výdajích se škrtá všude, policii nevyjímaje. Ono se ani není čemu moc divit. Když si uvědomíme, kolik finančních prostředků z kapes daňových poplatníků bylo použito na mnohdy zcela nesmyslné a většinou předražené státní zakázky, je jasné, že na opravdu potřebné věci a zajištění bezpečnosti slušných občanů se již peněz nedostává. Božský Radek si ale dokáže poradit. Po vyřčení kouzelné formule „Oslíčku, otřes se“ je peněz dost. Kdo je ale tím kouzelným oslíčkem, který se otřese? Samozřejmě daňový poplatník. Ten se totiž musí otřásat stále více a častěji, aby zalepil děravou státní kasu.
Každopádně jsem zvědavý, zda ministr John svým slibům dostojí. Je totiž zřejmé, že vyšší počet policistů v Novém Bydžově měl již dávno působit. A nejenom tam. Je mnoho dalších měst a obcí, které se potýkají se stejnými problémy. Vysype oslíček dostatek peněz, aby se dostalo i na tyto lokality? Vážně nevím. Oslíček totiž již dávno sype téměř nepřetržitě, a přesto to nestačí. Proto možná bude posílena hlídková činnost Policie České republiky v Novém Bydžově, ale na úkor jiných měst, které neměly to štěstí, že se o jejich problémy začala zajímat média. John tak sice dodrží svůj slib a možná mu i pár jedinců zatleská. Na další problém ale bude zaděláno někde jinde. Myslím si proto, že by bylo daleko vhodnější místo zneužívání oslíka využít služeb kouzelného obušku, který spravedlivě nadělí každému to, co si zaslouží.

Petr Kotáb