5. ledna 2009

Objektivní nova-řina?

Již od dětství mne zajímají záhady a tajemno. Sám jsem zažil několik tajuplných událostí, které nedokážu vysvětlit a čím víc se snažím to vše racionálně pochopit, tím víc se mi to zdá neuvěřitelné. Takže o záhadách si rád přečtu.

Většinou jsem si kupoval časopis Magazín 2000, ale nějak mne to nenaplňovalo, protože časopis byl docela na svůj obsah drahý, články jsou krátké a text byl doplňovaný obrázky, mnoho článků bylo až moc otevřených aniž by se nabízela nějaká verze. Nedávno mi kamarádka doporučila časopis Enigma, který byl skoro za stejnou cenu, ale nesrovnatelně bohatší obsahově i listově a hlavně předkládá v jednotlivých článcích více verzí.

Poslední číslo (1/leden 2009) mne mile překvapilo, když Enigma přinesla článek „11. 9. 2001 – Šlo o útok do vlastních řad?“, který poukazuje na několik nejasností ohledně útoku z 11. září 2001. Sám šéfredaktor Zdeněk Paroulek tento článek ve svém editorialu označuje jako odvážný.

A v rubrice „Sonda“ byla otázka, co si myslíte o konspirační teorii o 11. záři 2001, pro tři české osobnosti. Otázaný byl sociolog prof. PhDr. Jan Keller, který zastává názor, že nesrovnalostí v celém případu je dlouhá řada, necítí se kompetentní se k tomu vyjadřovat, ale že americká vláda neudělala nic, aby celé podezření vyvrátila.

Herečka Dana Morávková se vyjádřila, že četla o tom a viděla několik dokumentů, ale sama si soudit absolutně netroufá. A spisovatel a novinář Radek John řekl, že je to krkolomná teorie jako fáma, že Američané nikdy nepřistáli na Měsíci a vše bylo našvindlováno ve filmových ateliérech. A že si myslí, že teorii o zlých Američanech, kteří si sami na sebe zorganizovali útok, vypustili právě teroristé, aby zmátli veřejné mínění a naklonili si některé zmatené jedince na svoji stranu.

Právě mne trochu zaskočil postoj pana Johna, šéfredaktora pořadu Na vlastní oči, který sám sebe rád označuje jako investigativní novinář. Podle mne je každého takového novináře morální povinnost skepse ke všemu, aby si vytvořil a zachoval svůj objektivní pohled, a jen u událostí, u kterých byl on sám, může s klidným svědomím říct: já tam byl, bylo tomu tak.

Nevím skoro nic o konspirační teorii o americkém přistání na Měsíci a tak nemohu posoudit jak velká fáma to je. Narozdíl od pana Johna, který byl na Měsíci a viděl to na vlastní oči. O 11. září 2001 bylo dost napsáno a natočeno. A nesrovnalostí v oficiální verzi je víc než hodně a proto není se čemu divit, že v Americe v oficiální verzi nevěří přes polovina populace. A člověk, který není úplný pokrytec musí uznat, že něco na tom nesedí.

A že by Američané zinscenovali útok sami na sebe? Útok 11. září 2001 dál Američanům záminku pro válku jako již tolikrát a je to běžná praxe. Nejznámější případ je záminka pro útok na loď Lusitania, která se plavila přes válečnou zónu z Ameriky do Anglie. Při útoku zahynulo přes 1 200 lidí a Amerika vstoupila krátce na to do první světové války. Dál bych mohl jmenovat Pearl Harbor či Tonkinský záliv.

Ale pro hodně skeptické lidi tyto příklady z historie mohou být jen hra náhod, i když o konfliktu v Tonkinském zálivu, který byl záminka pro válku ve Vietnamu, kdy vietnamské torpédové čluny napadly americká bojová plavidla, oficiální místa později prohlásila, že tento incident se nikdy nestal a byl plně vykonstruován.

Podobně jako útok v Tonkinském zálivu měl proběhnout i další údajný útok, který měl být použit jako záminka pro útok na Kubu – operace pod názvem Northwoods. Tato operace se měla skládat z několika fingovaných operací, které měly přesvědčit celý svět, že Castro ohrožuje světový mír. Kopii dokumentu o této operace lze najít třeba v knize Velký podvod od Thierryho Meyssana.

Nejedno moudro říká, že nemáme věřit těm, co jsme je přistihli při lži, protože ten kdo lhal jednou může nám lhát podruhé a pořád. Stačí si vzpomenout jak Američané tvrdili, že Irák má zbraně hromadného ničení, aniž by měli k tomu důkaz, ale dobrá zamínka pro zatáhnutí celého světa do další války. Do dnešního dne se nenašel v Iráku ani jeden granát, který by šlo označit ZHN.

Ale vraťme se k Radkovi Johnovi. Jeho názor dokládá v jakém stavu je česká žurnalistika. Nelze mluvit o objektivitě. Mnoho čtenářů si udělá svůj názor z mnoha reportáží jak moc je objektivní Nova, kde jsou zcela úmyslně zatajovány a nebo zkreslovány informace (třeba o kauze Janov).

Je zajímavé, že třeba Nova nějak nemluví o tom, že kromě dvou budov WTC, známých jako dvojčata, spadla i třetí budova s číslem 7, do které nenarazilo žádné letadlo. Mnoho lidí si myslí, že spadla jen dvojčata (věž č. 1 a 2).

Mnoho bankéřů prohlásilo, že válka je dost výnosný kšeft. A TV Nova je komerční televize a tak jí nezáleží jestli je něco pravda, ale jestli to jde dohromady s oficiální pravdou, protože ti co určují jaká bude oficiální pravda, platí nejlíp. A my, co pochybujeme, jsme jen zmatení jedinci co skočili na lep teoriím co vypustili teroristé.

Cítíte tu podvědomou odpudivou sílu slova terorista? Nepřipomíná vám to něco?

pesto