18. ledna 2009

KONFERENCE k VI. VÝROČÍ VZNIKU

DĚLNICKÉ STRANY

BÍLÝ DůM V PRAZE, 17. ledna 2009

FOTO: ALEXANDRA / LUCIE ŠLÉGROVÁ

FOTOGALERIE Z AKCE …ZDE

PRAHA (mz) - Dělnická strana představila první tři kandidáty do Evropského parlamentu, a zveřejnila dokument vlády, podepsaný Mirkem Topolánkem, který byl předložen Nejvyššímu správnímu soudu jako důkazný materiál k zákazu DS.

Šest let existence Dělnické strany si v sobotu 17. ledna připomnělo na sto delegátů DS z celé republiky, kteří se sešli v jednacím sále Bílého domu v Praze 8. Byla to za poslední dobu snad první akce, která se obešla bez přítomnosti policistů nebo konfidentů z Ministerstva vnitra.

V první části konference vystoupili s projevy předseda DS Tomáš Vandas, I. místopředseda strany Jiří Štěpánek a šéfredaktor Dělnických listů Martin Zbela.

Zákaz, volby, NS idea

Především zhodnocení činnosti DS za posledních šest let se ve svém vystoupení věnoval předseda strany. Porovnal volební výsledky z let 2004 a 2006 s rokem 2008, ve kterém se uskutečnily krajské volby, pro DS zatím nejúspěšnější. Stejně tak výrazně stoupl počet členů a tento trend trvá i v letošním roce.

„Šest let je docela malá epizoda, ale tato epizoda v nás zanechala hluboké stopy,“ konstatoval předseda DS.

Další část projevu Tomáše Vandase byla spíše interního charakteru: bilance hospodaření strany, činnost místních organizací, krajská stranická politika, stranická disciplína.

„Co nás čeká v blízké budoucnosti není těžké uhádnout. Boj s vládou České republiky na půdě Nejvyššího správního soudu, abychom mohli pod hlavičkou DS pokračovat ve své činnosti,“ řekl šéf DS s tím, že pokud dojde k rozpuštění strany, velmi brzy dojde k ustavení subjektu nového. „A stále to bude dělnická strana, to vám všem zaručuji,“ dodal Vandas.

S dalším projevem vystoupil místopředseda Štěpánek, který se věnoval hlavně červnovým volbám do Evropského parlamentu, kterých se DS zúčastní.

„Můžete zaslechnout poznámku, proč kandidujete do EP, když jste nejdůslednějšími odpůrci EU? Na to je snadná odpověď: Ano, odmítáme, nenávidíme liberální a multikulturní Evropu, ale to nám nebrání kandidovat. Předně, při volební kampani můžete občanům vysvětlovat zápory současné formy sjednocené Evropy, předkládat argumenty a fakta, která v oficiálních sdělovacích prostředcích neuslyší,“ řekl delegátům konference J. Štěpánek.

Podle místopředsedy DS je nezbytně důležité jít do každých voleb, které se uskuteční. „Chceme-li jednou v této zemi změnit současný systém, nesmíme vynechat jediné volby. Prezentujeme na veřejnosti náš nacionálně socialistický program, tuto protiváhu liberálnímu a spekulantskému kapitalismu dneška,“ dodal Štěpánek.

Šéfredaktor Dělnických listů Martin Zbela zhodnotil ve svém projevu (celý text …zde) propagandu liberálních odpůrců a ideové zásady našeho hnutí: „Ano přátelé, zvykejme si říkat lidem celou pravdu – nepředstavujeme jen politickou, ale kulturně-politickou změnu! (…) NS člověk představuje pravý opak liberála – jeho výchova je podmíněna nacionálně-socialistickým základem, jehož garantem bude stát a společnost jako jeden velký celek. Zvykejme si opět na jednotu, protože dnešní roztříštěnost po ní vyloženě volá.“

Zbela se také věnoval vlastnímu definování pojmů národní a nacionální, sociální a socialistický. Podle něj jsou členové a aktivisté DS především národní socialisté.

„Být národním socialistou v dnešních podmínkách ale znamená radikální změnu hodnot ve společnosti. O tu bychom měli usilovat, a nikoliv jen o procenta hlasů voličů. Někdo prosazuje cestu parlamentní, jiný revoluční, v každém případě jsou revoluční obě pokud setrváme na svých zásadách, na své vizi společnosti, která nebude kapitalistická, ani liberální, ale nacionálně socialistická!“ dodal šéfredaktor.

DS zvolila eurokandidáty

Druhá polovina výroční konference proběhla ve znamení diskuse jednotlivých delegátů, kterou svým vystoupením zahájil místopředseda DS Petr Kotáb. Ten, vzhledem ke svému politickému působení v oblasti severních Čech, vyzdvihl především poslední události v Litvínově a kauzu Janov, která bude mít pokračování 24. ledna monitorováním postižené lokality Ochrannými sbory DS.

Kotáb se rovněž těší na „spolupráci“ s novým ministrem pro cikánskou menšinu, který v nejbližších dnech vystřídá nešťastnou Džamilu Stehlíkovou. „Budoucí ministr Michal Kocáb se již nechal slyšet, že svou skupinu Pražský výběr rozpustí a založí skupinu novou – Janovský výběr!“ informoval s notnou dávkou ironie místopředseda DS.

K dalším řečníkům patřili např. Václav Prokůpek z Plzně, Michal Glas z Kladna, Petr Kříž z Prahy nebo Lucie Šlégrová z Mostu, která svůj příspěvek zaměřila hlavně na stranickou propagandu. „Každý z nás má jiné přednosti a dovednosti. Když je dokážeme dát všechny dohromady, bude to fungovat jako dokonalý stroj, který nám dopomůže k našemu vysněnému cíli!“ uvedla Šlégrová.

K důležitému bodu konference patřilo představení první trojice kandidátů Dělnické strany do Evropského parlamentu. Tři jména schválili delegáti absolutní většinou. Kandidátku povede předseda DS Tomáš Vandas, za ním pak analytik Milan Soukup z Neratovic, a třetí v pořadí bude místopředseda DS Jiří Štěpánek.

Vládní návrh zákazu DS

Po skončení konference se uskutečnila tiskovka vedení strany s novináři, na které předseda Tomáš Vandas mimo jiné zveřejnil oficiální návrh na rozpuštění Dělnické strany, podepsaný premiérem Mirkem Topolánkem, a předložený Nejvyššímu správnímu soudu ČR, který o něm bude jednat.

Návrh vlády se například opírá o stanovisko DS, ve kterém požaduje prošetření všech zločinů stávajících parlamentních stran, dále o pozvánku na akci zveřejněnou na doméně odpor.org, či dokonce tak absurdní fakt, jako že člen DS Jiří Šlégr vyřídil lidem na náměstí v Litvínově pozdrav od předsedy DS Vandase.

„Jsou to naprosto směšné argumenty pro zákaz politické strany, které snad vláda nemůže myslet ani vážně. Je s podivem, že se pod něco takového může podepsat přímo premiér země,“ dodal předseda Dělnické strany Tomáš Vandas na tiskové konferenci.

Celý text oficiálního návrhu vlády přinášíme k náhledu či k případnému stažení …ZDE.