20. ledna 2009

Václav Havel, ležící, spící...

Dnes a denně se z médií ozývá stále stejná písnička o tom, jak na tom náš pan exprezident je, přesněji, jak na tom je po zdravotní stránce. Nechci v žádném případě zlehčovat skutečnost, že je nemocný člověk a je jistě smutné kohokoliv podlomené zdraví. Na televizi se už prakticky nedívám. Jednak nemám tolik času a pak, těch pár zajímavých pořadů si najdu na internetu a více vidět nemusím.

Je tu ale jeden čas, na který se těším každý den a to je doba od sedmi do osmi večer, kdy jsou zprávy. Začínám jedničkou, v půl osmé to je Nova. Bohužel, ihned po úvodním přehledu se začne lidem předkládat materiál, ze kterého je mi různě. Zpráva o zdraví pana Havla, prosím, ale proč se o tom mluví třetinu zpráv a to každý den? A když ne o něm, tak to jsou kongresy ODS, černý barák z Bílého domu, případně finanční dopad krize na miliardáře. O propouštění ze zaměstnání se řekne, jen aby se neřeklo. Ale to by bylo jiné téma, nám všem jistě známé.

Vrátím se k panu exprezidentovi. Ihned po převozu této osoby do nemocnice se seběhlo 12 největších odborníků, kteří se ani nestačí na tiskových konferencích střídat a ve většině jsou tak pomatení, že o svém pacientovi hovoří jako o panu prezidentovi. Připomíná mi to pohádku o Pandrholovi. Ten se spravedlivého osudu dočkal. A to nikdy neamnestoval odsouzené vrahy, pobudy a jiné zločince. Stejně tak nikdy nesouhlasil s bombardováním Bělehradu a se zatčením hrdiny, jakým byl pan Prezident Slobodan Miloševič.

Je toho mnoho, čím se liší Havel od Pandrholy, pozůstalí po zbytečně zavražděných o tom mohou říci také své. Je až do nebe volající, v jakém sledu se dnes zprávy vysílají. Zvěrstva typu těhotného muže, svateb homodeviantních párů by se neměla vysílat vůbec. Naopak problémy sužující každodenně naše občany, to by mělo hrát prim. Jistě se najdou i tací, co uvítají novinku na trhu, tedy navoněnou růžovou mašličku pro čivavu, ale mne osobně by zajímalo, jak se vláda hodlá vypořádat s těmi tisíci propuštěnými ze skláren a automobilových podniků.

Nevím o ničem, co by feudál Havel udělal dobře pro národ. Jeho jméno v zahraničí se spojuje převážně s jeho divadelními hrami, byť slávu Járy Cimrmana nepředčil. Ovšem občas pobavit národ uměl, už třeba tím, že si jako svou následovnici trůnu na Hradě představoval Madeleine Albrightovou. Zajímalo by mě, zda by se ti lékaři sjeli bádat k loži, kterou by obýval například Tonda Novák z Dolní Horní. Asi ne, z Toníka by nebyla publicita a prestiž. Je to smutné, ale stále platí: Zdraví si ani za peníze nekoupíš, ale doktora a jeho péči ano!

Jindřich Nestler