17. května 2009

DS na Moravě: Přízeň lidí, nenávist režimu

V průměru sto lidí na každém mítinku, zadržení místopředsedy DS Jiřího Štěpánka. Tak by se dalo stručně zhodnotit předvolební tažení Dělnické strany Moravou v sobotu 16. května.

U příležitosti blížících se voleb do Evropského parlamentu (konají se 5. a 6. června) zamířili zástupci a kandidáti DS do Ostravy, Olomouce a Přerova. Na všech místech na ně kromě občanů čekala i silná policejní asistence, doprovázená hysterií zástupců radnic. S projevy na mítincích DS vystoupili předseda DS Tomáš Vandas, dále šéf mládeže Martin Zbela a místopředseda DS Jiří Štěpánek.

Předseda a lídr volební kandidátky Tomáš Vandas v úvodu projevu upozornil na praktiky polistopadového režimu. „Přiznám se, že jsem poněkud zděšen, protože takové policejní manévry, které se tu dějí, nemají obdoby,“ řekl Vandas a připomněl shromáždění DS 1. května v Brně, kdy bylo zamezeno občanům nahlášenou akci navštívit, pokud se nepodrobí perlustraci a evidenci. Všichni navíc museli potupně projít policejní uličkou mezi obrněným transportérem a vodním dělem.

„Takovým způsobem nepostupovala ani komunistická vláda. Já ani neviním ty řadové policisty, kteří jsou zde s námi. Kdyby na to přišlo, tak drtivá většina z nich raději svlékne uniformu a půjde s námi, protože toho mají už taky plné zuby. Viníkem je zkorumpovaná elita, která takové příkazy vydává a tímto skandálním způsobem postupuje vůči opoziční politické straně,“ uvedl předseda DS.

Tomáš Vandas zmínil potřebu posílit pravomoce policie v boji proti skutečné kriminalitě, aby se mohla věnovat závažným problémům, jako je korupce politiků nebo trestná činnost cikánů. „Nesmí fungovat jako dozor na politické akci řádně registrovaného politického subjektu. S tímto režimem je už třeba něco udělat, nejlépe ho svrhnout,“ dodal.

Druhý řečník Martin Zbela upozornil na nový trestní zákon, který od nového roku nahradí ten současný. Paragraf „propagace a podpory hnutí, které směřuje k potlačení práva a svobod člověka“ označil za paragraf namířený proti opozici, protože vládní moc si za takové hnutí může kdykoliv dosadit jakýkoliv subjekt. „A také se tak děje. Jednou odsoudili do vězení aktivisty Národního odporu kvůli držení transparentu, podruhé budou chtít odsoudit zástupce Dělnické strany za jejich výroky na náměstí,“ dodal Zbela.

Novinkou trestního zákona je doplnění podpory a propagace hnutí o „založení“ hnutí, což Martin Zbela označil za snahu režimu docílit toho, že lidé budou mít strach se angažovat v politice, zakládat subjekty, protože už jejich pouhým založením mohou být garniturou, které se subjekt nebude líbit, odsouzeni na jeden rok až pět let do kriminálu.

Slova o policejním a totalitním režimu předchozích řečníků potvrdila událost na konci mítinku v Přerově, kde došlo k zadržení místopředsedy DS Jiřího Štěpánka. Druhý kandidát do Evropského parlamentu mluvil o myšlence národního socialismu a vyzval posluchače, aby se takovou ideu nebáli vysvětlovat a stát si za ní, protože má v naší zemi dlouhou tradici a je alternativou vůči komunistickému a liberálnímu systému.

Po ukončení mítinku na návrh tajemníka přerovského magistrátu Jiřího Bakalíka (KDU-ČSL) policisté vyzvali místopředsedu DS, aby s nimi nastoupil do antonu a odjel na služebnu podat vysvětlení ke svému projevu v Přerově. Podle Bakalíka byla Štěpánkova slova o národním socialismu „na hraně“ a měl by je policistům vysvětlit.

Následovala dramatická scéna, kdy se zbývající příznivci DS na náměstí v čele s předsedou Tomášem Vandasem snažili zabránit zadržení Štěpánka (více TV Nacional). Po slovních potyčkách s úředníkem magistrátu došlo i na fyzickou roztržku mezi policisty a předsedou DM Martinem Zbelou, jenž nechtěl připustit odvedení Jiřího Štěpánka do policejního vozidla. „Proč to samé neuplatňujete proti komunistům? Dvacet let po vaší slavné sametové revoluci! Styďte se!“ křičel Zbela.

Na přerovské policejní služebně místopředseda DS do protokolu uvedl, že o národním socialismu mluvil a není si vědom toho, že by tím někoho urazil nebo provokoval, nebo se tím dopustil něčeho protizákonného. Po zhruba hodinovém výslechu byl propuštěn na svobodu.

„Zadržení místopředsedy Dělnické strany a čelního kandidáta do Evropského parlamentu Jiřího Štěpánka považuji za naprosto skandální událost, která opět potvrzuje naše slova o totalitním a zkorumpovaném státu. Jakýsi úředníček, neznalý zákonů a základních pojmů, udává policii, že projev našeho představitele se mu nepozdává... Musím říci, že se těším na dobu, až se s takovými individui spravedlivě vypořádáme,“ uvedl bezprostředně po zadržení svého kolegy a spolubojovníka předseda Dělnické strany Tomáš Vandas.