Senior z ochranky


3.4. 2012
      Každý den chodím nakupovat do obchodu, který je jen pár metrů od mého bydliště. Ke svému důchodu si zde přivydělává pán, který zde hlídá nejrůznější nenechavce nakupující za pět prstů. Jak se mi svěřil, poslední dobou je mezi přistiženými při krádeži poměrně dost seniorů, kteří do tašek neschovávají žádné luxusní zboží, ale základní potraviny, například i čtvrtku chleba a k tomu paštiku nebo kousek másla. Na těchto lidech prý bývá vidět, že se opravdu stydí za to, že kradou, ale nic jiného jim údajně často nezbývá, pokud nechtějí třeba týden do výplaty důchodu držet nedobrovolnou dietu.
      Krást ale chodí i jiné skupiny osob. Bývají to feťáci, ale také profesionální zlodějské gangy a další. Nedávno jsem dvakrát po sobě na vlastní oči viděl přistižení zlodějů při krádeži a musím říci, že obdivuji starého pána z ostrahy obchodu, který z jejich strany čelil urážkám, které snad ani nelze veřejně publikovat.

    Poprvé se jednalo o dva cikánské výrostky, kteří se snažili bez placení odnést několik sklenic nugety. Když byli odhaleni, vztekle vše vyházeli a za doprovodu nejrůznějších nadávek opustili obchod. Podle jeho zaměstnanců jde o známé firmy, které byly chyceny i při krádeži zboží z nákladové rampy.

     O pár dní později jsem během nákupu viděl další incident, při kterém mě doslova zamrazilo. Přilepšit si na úkor majitelů prodejny přišel cikán s cikánkou. Svůj lup ukrývali do dětského kočárku, ale jejich počítání neušlo oku výše zmiňovaného pána z ostrahy. Znovu se opakoval stejný scénář jako při přistižení cikánských mladíků o pár dní dříve. Nepublikovatelné nadávky, vyházení zboží a odchod z prodejny. Jen před tím ještě cikánka vrazila pánovi do tváře facku a zařvala, co si toho všímá, když to stejně není jeho. Pán se jen trpce pousmál a poté mi sdělil, že toto byl jen slabší odvar, že někdy to bývá daleko horší.


     Přiznám se bez mučení, že jeho práci mu nezávidím. Místo zaslouženého odpočinku po celoživotní práci čelit každý den urážkám a někdy i fyzickým útokům by se mi opravdu nechtělo. Bohužel doba je taková, že pokud chce přežít, musí pracovat, dokud to bude jen trochu možné. Vláda České republiky se totiž o situaci seniorů v naší zemi naprosto nezajímá, a kdyby to bylo možné, tak by je pravděpodobně nechala vymřít hlady, jen aby ve státním rozpočtu zbylo více peněz na pochybné a předražené zakázky a jejich vlastní přemrštěné platy.

Kamil Hrubý

Další články