V Tanvaldu napadli Cikáni školačku


27.4. 2012
      Tanvald (Jablonecko) - Nezletilou dívku v Tanvaldu na Jablonecku napadli údajně v úterý ráno cestou do školy tři romští mladíci. Žádali mobilní telefon a peníze a vyhrožovali jí ránou boxerem. Děvče skončilo v nemocnici. Po útočnících policie pátrá a zatím k případu nechce sdělovat žádné podrobnosti, uvádí dnešní Jablonecký deník.
     

Podle deníku se napadení odehrálo mezi půl osmou a osmou hodinou ráno. Na děvče zaútočili tři cikánští mladíci, jeden ji shodil ze srázu dolů do parku, kde stáli další dva. Ti jí řekli, aby jim dala peníze a mobil, nebo že dostane ránu boxerem, popsal případ zdroj blízký policii. Když dívka řekla, že peníze ani mobilní telefon nemá, reagoval na to jeden z útočníků tvrdým úderem do dívčina břicha.

    Děvčeti se pak podařilo útočníkům vytrhnout a vyběhla na hlavní silnici, kde se dovolala pomoci. Byla odvezena do nemocnice. S jakými zraněními byla ošetřena, či zda byla dokonce hospitalizována, tisková mluvčí Nemocnice Jablonec Petra Hybnerová nesdělila. "Vzhledem k věku pacientky nemůžeme zveřejnit bližší informace," sdělila.

    Podle nepotvrzených informací chystá rodina napadené dívky petici proti přehlížení trestných činů a přestupků páchaných Cikány. S tím nepřímo souhlasí i starosta Tanvaldu Petr Polák. "Je vidět, že se nebojí a nic si z toho nedělají. Například v marketech někdy kradou vyloženě neskrývaně," řekl deníku starosta. "Stejně tak víme, že mnozí jezdí v autech, která už od pohledu nemohou být technicky způsobilá provozu a někteří ani nemají řidičský průkaz. Jenže jim to stále prochází," dodává starosta.

    Problémy v soužití většinové populace s Cikány trvá v Tanvaldu už několik let. "Sami máme bohužel velice omezené možnosti, jak tuto svízelnou situaci řešit," přiznal starosta. Problémy v soužití cikánské komunity a majoritní společnosti eskalovaly v Tanvaldu na začátku letošního roku. Na Nový rok došlo v odlehlé části města ke střelbě, po níž zůstal mrtvý 22letý Rom a další byl postřelen. Podle vyšetřovatelů se třiašedesátiletý střelec Romům bránil, když ho napadli nožem.

Třináctiletý chlapec skončil po napadení v Olomouci v nemocnici

    Olomouc - Třináctiletý a čtrnáctiletý chlapec skončili ve čtvrtek večer v nemocnici po napadení útočníků na sídlišti Černá cesta v Olomouci. Policisté vzhledem k věku účastníků potyčky nechtějí případ jakkoliv komentovat. Podle informací ČTK utrpěli oba hoši pohmožděniny. Server tn.cz uvádí, že útočníci byli z řad nepřizpůsobivých občanů, svědci hovoří o trojici Cikánů. Důvodem potyčky byl prý obyčejný míč.

    Chlapce odvezli záchranáři do dvou různých nemocnic. "Oba utrpěli četné pohmožděniny. Starší z hochů byl na tom hůř, odvezli jsme jej do fakultní nemocnice. Mladšího jsme převezli do Vojenské nemocnice, ten to schytal méně," řekl dnes ČTK náměstek ředitele krajské záchranné služby Jan Weinberg.

    Starší z chlapců skončil na dětské klinice. "Utrpěl pohmožděniny na hlavě a hrudníku. V nemocnici by měl zůstat minimálně dnes, uvidíme, jak to bude vypadat o víkendu," řekl dnes ČTK mluvčí olomoucké fakultní nemocnice Egon Havrlant.

    Podle tn.cz chlapce napadla neznámá trojice útočníků. Když se ho zastal kamarád, pustili se výrostci i do něj. Podle svědků bylo napadení brutální, útočníci prý mladíkovi šlapali na hlavu. Svědci hovoří o tom, že útočníky byli mladíci z místní cikánské komunity.

Podobný případ se stal nedávno také v Břeclavi, kde údajně Cikáni napadli patnáctiletého chlapce. Útok měl však závažnější následky, hoch přišel o ledvinu. Ve městě se poté zvedla vlna nevole a konala se i demonstrace.

České noviny

Další články