06.04.2011

Nevydejchal jsem, když vyhrožovali synovi smrtí, hájí se Řepka


Tomáš Řepka si zadělal na další průšvih

 

Zase zdvižený prostředníček. Tomáš Řepka (37) udělal tohle gesto vůči tribunám v sobotu v Jablonci. Na podzim roku 2006 ho zvedl v Teplicích a disciplinárka mu udělila pokutu 80 000 korun. „Byl to zase blikanec, ale nevydejchal jsem, když synovi vyhrožovali smrtí,“ přiznal kapitán Sparty v rozhovoru pro Právo a Sport.cz

V Jablonci jste předvedl zdvižením prostředníčku další blikanec. Uvědomujete si, že může být hodně drahý, nejen finančně, ale i zastavením činnosti?
Byl to blikanec. Já si to uvědomuju. Ale na druhou stranu tyhle věci se nedějí samo sebou a něco mě musí k takové reakci dohnat.

Co vás nejvíc vytočilo? Vždyť nadávky slýcháte na každém stadiónu mimo Letnou. To by vás přeci už rozházet nemělo...
Ten zápas byl plný chyb z naší strany, nedostali jsme se do zápasu, jak jsme chtěli. To mi pochopitelně jako kapitánovi vadí. K tomu přibyly nepřesnosti ze strany sudích. A pak ty verbální útoky na mne... Když někdo nadává mně, a může jakkoliv hrubě, tak mě nevytočí. Naopak mě to nabudí. Když ale někdo začne nadávat mojí rodině, otírá se hrubě o mojí partnerku, a pak vyhrožuje smrtí mému synovi, to už prostě nevydejchám. Vybuchlo to ve mně.A pak ty verbální útoky na mne... Když někdo nadává mně, a může jakkoliv hrubě, tak mě nevytočí. Naopak mě to nabudí. Když ale někdo začne nadávat mojí rodině, otírá se hrubě o mojí partnerku, a pak vyhrožuje smrtí mému synovi, to už prostě nevydejchám. Vybuchlo to ve mně. Důsledkem byl ten zdvižený prostředníček, ale to už jsem nebyl na hřišti.

Jako profesionál byste se měl ale povznést i nad takové urážky.
Určitě, mě to fakt mrzí... Nemělo se to stát. Ale na druhou stranu, zkuste se vžít do mojí situace. Jak byste reagoval vy nebo jak by reagovali ti, co křičí takové výhrůžky, kdyby se to týkalo jich samotných. My jako profesionálové musíme být zticha, nemáme šanci se bránit. A tihle hulváti zůstávají bez trestu, mohou všechno. Ponižovat, urážet, vyhrožovat... To je v pořádku? Hráči nejsou lidi? Vždyť ti hlupáci, co takhle křičí, vůbec nepřišli na fotbal, ale jen se v anonymitě davu beztrestně vyřvat, léčit si mindrák. Jsou tisíckrát horší než já. Ten prostředníček je vlastně jediný vzkaz, který jim můžu poslat, a vyjádřit, co si o nich myslím. Pochopitelně je špatně, že se svým způsobem dotkne i těch slušných. A jestli mě něco opravdu moc mrzí, tak že si to nemůžu s těmi křiklouny vyřídit jako chlap s chlapem.

V pořádku to není, ale jak byste to řešil?
Je to odraz celé naší společnosti. Žádné fotbalové řády to neřeší. To ale neznamená, že musím něco takového bez šance na obranu snášet. Vždyť moji nejbližší aby se báli vyjít ven.

 

Sparťan Tomáš Řepka se diví, za co inkasuje žlutou kartu.
 

Co když takový hlupák tu výhrůžku uskuteční... Co bude pak. Bohužel ty nejhrubší výrazy padají nejen z kotle soupeře, ale i z VIP prostor a křičí je lidí v kravatách a oblecích. Řešení nemám, ale snad tu máme nějaké zákony a zákonodárce, včetně fotbalových.

V pořádku to není, ale jak byste to řešil?
Je to odraz celé naší společnosti. Žádné fotbalové řády to neřeší. To ale neznamená, že musím něco takového bez šance na obranu snášet. Vždyť moji nejbližší aby se báli vyjít ven. Co když takový hlupák tu výhrůžku uskuteční... Co bude pak. Bohužel ty nejhrubší výrazy padají nejen z kotle soupeře, ale i z VIP prostor a křičí je lidí v kravatách a oblecích. Řešení nemám, ale snad tu máme nějaké zákony a zákonodárce, včetně fotbalových.

Padala ostrá slova i na hřišti mezi hráči?
Padala. Některá na můj vkus hodně ošklivá, ale pokud je nechce říct ten, komu byla určena, já je říkat nebudu. Někdy bych si přál, aby ve fotbale platilo jako v hokeji, že si to chlapi vyřídí na místě. Ono je fakt šílený, když mladí hráči, kteří za sebou nic nemají, urážejí starší hráče a rozhodčího. Já ho samozřejmě taky nešetřil, ale nebyl jsem sprostý jako oni. Jenže nakonec z toho stejně vyjdu nejhůř, protože sudí slyší jen to, co chce. A já jsem prostě Řepka.

Na rozhodčího jste se hodně zlobil už pro první žluté kartě. Ale faul to byl.
To ano, ale podle mne ne na žlutou. Navíc on ji vytáhl, až když přiběhli žalobníčci Piták s Lafatou. Řekl jsem mu, jestli nemá svoji hlavu. To bylo všechno. Pak jsem se dočetl, že jsem měl jít ven za to, že jsem chytil Vaňka za trenýrky, ale že on dřív držel mne, to bylo v pořádku... A hned tam zase byli Piták s Lafatou a chtěli pro mne červenou. K rozhodčímu se nebudu vyjadřovat. To nemá smysl. On za to nemůže, protože pískat neumí. Mně je ho líto. A co se týká Pitáka nebo Lafaty, to pro mne nejsou soupeři a nebudu žalovat jako oni.

Prý jste dostal od Sparty pokutu 200 tisíc korun.
Pokutu jsem dostal, ale její ještě výši ještě neznám. Snad to nebude taková pálka, jak říkáte.

Co čekáte od disciplinárky?
Nevím... Zase uslyším vysvětlování situace z jejich pohledu. Já nemám české disciplinárky rád. V podstatě nemám šanci se obhájit. Ti lidé se těžko vžijí do toho, co musím na hřišti vyslechnout. Když mi dají trest, tak to schytám vlastně až třikrát. Pokutou od Sparty, pokutou od disciplinárky, a pokud mi zastaví činnost, tak přijdu o derby a třeba i další zápasy a tím o peníze...

Řekněte, co vám nejvíc na českých disciplinárkách vadí?
Tady se spousta věcí řeší až po udání, protože v Česku se hodně udává. Třeba úder loktem do obličeje nebo i plivnutí a další přestupky sudí nepotrestali hned. To je špatně. Škoda, že to u nás není jako v Anglii. Tam takové situace řeší sudí hned na hřišti. A když dostanete trest od disciplinárky, tak moc dobře víte, za co to bylo. Že šlo o hrubý faul nebo urážku.

Kolik už jste zaplatil na pokutách?
Přes tři milióny korun určitě. Možná se to blíží s těmi menšími za pozdní příchody nebo zbytečné žluté karty už ke čtyřem.

Vzpomenete si na tu první?
Určitě, to bylo na podzim roku 1992 za moji první z devatenácti červených karet, kterou jsem dostal v Hradci Králové. Vedení Baníku mě potrestalo pokutou 10 000 korun. Tehdy to pro mne byly obrovské peníze.

Která byla nejvyšší?
Tu jsem dostal v Anglii ještě jako hráč tehdy druholigového West Hamu poté, co jsem dal O´Neilovi z Prestonu „hlavičku“ a zlomil mu nos. Byly to dva týdenní platy, tehdy to dělalo v přepočtu přes dva milióny korun.

Sparta nezvládá klíčové zápasy, jako byl v Plzni a Jablonci, čím to je? Neumím si to sám dost dobře vysvětlit. V těch dvou zmíněných jsme nehráli dobře, nedostali jsme se do zápasu, jak jsme chtěli. V Plzni nehrála dobře ani Viktorka, ale Horváth nám dal brzy krásný gól a my jsme s tím už nedokázali nic udělat. V Jablonci jsme taky hráli špatně a zase prohráli. Problém může být i v našem psychickém rozpoložení a v tom, co se kolem Sparty děje. Někdy mi to připadá jako štvanice. Tady se jakýkoliv úspěch neodpouští. Ale to se nevymlouvám, je špatný, že nejsme schopni zápas otočit.

Liga je rozhodnutá. A nebo ještě věříte v titul?
Ztrácíme osm bodů a do konce zbývá osm kol. My jsme před pár roky vedli o pět bodů, ale poslední tři zápasy jsme prohráli a dali titul Slavii. Byl bych špatný sparťan a kapitán, kdybych nevěřil do poslední chvíle. Bude to hrozně těžké, ale stát se může cokoliv...
 

Další články