2. dubna 2009

Populismus a korupce v Chomutově

    Nedávno média informovala o kauze odebrání sociálních dávek exekutory neplatičům a nepřizpůsobivému obyvatelstvu města Chomutova. Tato kauza zaznamenala velký mediální a občanský ohlas. Primátorka města Chomutova vydala médiím prohlášení, že už nebude trpět dluhy neplatičům a nespolečenské chování nepřizpůsobivých občanů.

    Město zavedlo protiopatření, vzniká program Záchranný kruh, který občané velmi uvítali, dokonce maximálně podporují radnici i v internetové petiční podobě a fandí jí při soudních procesech. Zavedené kroky jsou pro slušné občany vysvobozením, s exekucemi a programem Záchranný kruh drtivá většina souhlasí.

    Najdou se ale i ti, kteří jsou přesvědčení, že za programem Záchranný kruh stojí pouhopouhý populismus primátorky Chomutova Řápkové (ODS), snaží si získat přízeň voličů a zamaskovat tak korupční aféry a špatné zacházení s majetkem města. Na všechny tyto aféry upozornila média a sdružení nespokojených občanů, které začalo proti radnici bojovat. Někteří byli proto také zastrašováni. U jednoho člena byla u vchodových dveřích nalezena mrtvá kočka s cedulí, že špatně dopadne. Pak občané nacházeli ve svých schránkách letáky proti občanskému sdružení NO CV, kde byli tito lidé pomlouváni jen proto, že se vyjádřili proti korupci, bylo jim zakázáno shromažďovat se - opravdu dobrý příklad demokracie od někoho, kdo chce řešit soužití z nepřizpůsobivými občany.

    Nejznámější korupční aférou v Chomutově byl pochybný pronájem kamencového jezera. Tyto prostory a okolí, kde mají občané své pronajaté a zakoupené pozemky, měly zmizet z mapy a vyrůst tam jakési moderní centrum s lázněmi. Zastupitelstvo by si zase pěkně namastilo kapsu na úkor svých voličů, kteří by tak přišli o své milované a léta budované pozemky.

    Primátorka města Chomutova je úzce propojena s bývalým starostou a senátorem Alexandrem Novákem, který je velkým kamarádem předsedy vlády Mirka Topolánka. Novák byl vyšetřován a obviněn z korupce a pochybného prodeje majetku města. Ze své funkce musel odstoupit, ovšem bez postihu!

    Jako svého nástupce si doslova nastrčil svou milenku Ivanu Řápkovou, která populisticky parazituje na problémech soužití a korupci zastřela mediální kampaň. Občané Chomutova si ale neuvědomují, že zavedené opatření jsou jen na chvilku, že je to jen zástěrka k dalším zvrhlým korupčním činnostem, na které sami upozorňovali a bojovali proti nim.

    Co všechno můžou lidé, kteří zastrašují, pošpiňují, rozkrádají a určují si, kdo se bude moci v našem městě veřejně vyjadřovat, vykonat dobrého pro své spoluobčany a pro společnost? Není toto pouhopouhý populismus? Problematiku soužití by měl řešit stát a policie, ne zkorumpovaní lumpové, kterým nezáleží na řešení, ani na svých občanech, ale na svém vlastním kapitálu a moci nad druhými. Jde jim pouze o koryta a hlasy voličů!

Vlastimil Burian (Chomutov)