19. dubna 2009

Pochod v Ústí: Pořadatelé O.K., primátor K.O.

     

Včerejší smuteční pochod nacionalistů v Ústí nad Labem oficiálně skončil ve 22.30 hod. Kromě skupiny anarchistů, kteří se snažili pochodu násilím zabránit, nedošlo k žádným vážným potyčkám. Na místě byl i redaktor Dělnických listů Petr Kotáb. "Pochod skončil a policisté nás teď po skupinkách propouští směrem k nádraží," uvedl telefonicky pro DL. Po svém návratu domů poskytl naší redakci následující rozhovor:

Kolik se pochodu zúčastnilo lidí a došlo i na projevy?

Vystoupili tam jak řečníci z České republiky tak i z Německa. Přijeli také účastníci z Maďarska a Slovenska. Na náměstí, kde zazněly projevy, to vypadalo na tři sta lidí, spousta dalších čekala ale poblíž a připojili se až k průvodu, který čítal podle mého odhadu zhruba pět set osob. Celá akce však začala se zhruba hodinovým zpožděním, především kvůli tomu, že policisté opakovaně kontrolovali přijíždějící účastníky (někteří absolvovali pět i více kontrol) a snažili se jim tak zabránit v tom, aby se dostali na místo konání.

A co policistů, naplnila se ta bezpečnostní opatření, o kterých celý týden informovala média?

Policejní manévry byly opravdu přehnané a zbytečné, stejně jako nesmyslná opatření ústeckého magistrátu. K jedinému incidentu došlo zhruba v polovině průvodu, kdy se pochod pokusila napadnout skupina zhruba 150-ti anarchistů, kteří byli ale ihned rozehnáni policejními jednotkami. Účastníci shromáždění Autonomních nacionalistů se nenechali vyprovokovat a zachovali klid, jak již od doby, kdy akce byla nahlášena slibovali pořadatelé.

Prý jsi měl konflikt s udavačem Caklem, kvůli čemu?

Cakl poté co mě spatřil, začal vykřikovat, že nyní má konečně důkazy o propojení DS s neonacisty z Německa. Skutečnost, na kterou jsem ho upozornil, že jsem na místě jako redaktor Dělnických listů, ho absolutně nezajímala a ihned začal na mou přítomnost upozorňovat např. redaktory MF Dnes a další, kteří jsou známí tím, že objektivní zpravodajství je pro ně něco neznámého.

Redakce DL obdržela zprávu, že Caklovi dělal společnost i nepřizpůsobivý redaktor České televize Samko, který s malou kamerou v ruce rovněž natáčel účastníky pochodu. Bylo to pro potřeby veřejnoprávní televize?

Tento cikánský redaktor pravděpodobně natáčel pro udavačský spolek Gypsy radical, stěžoval si mi také, že na minulé akci v Postoloprtech mu naši členové odmítli dát naše noviny - Dělnické listy, přestože jsem jej osobně viděl jak je na tomto shromáždění četl.

Co místní, byly ulice Ústí opravdu vylidněné, nedívali se třeba z oken?

Lidé se dívali z oken a řada z nich stála také po celé trase průvodu a někteří jej i doprovázeli. Někteří místní občané dokonce navštívili shromáždění a vyslechli projevy na Lidickém náměstí.

A jak by si pochod celkově zhodnotil?

Pořadatelé splnili to co předem slibovali a akce proběhla důstojně a klidně. Jediné incidenty vyvolávala v Ústí nad Labem zfetovaná lůza ze spolku Antifa. Pořadatelé akce ji hodnotí pozitivně a chystají se ji opakovat každý rok a založit tak novou tradici.

Poslední otázka se týká primátora města Kubaty, kvůli kterému z obyčejného smutečního pochodu tento stát udělal přípravu na třetí světovou válku. Měl by z toho vyvodit nějaké důsledky?

Primátor Ústí nad Labem by měl podle mého názoru zvážit, zda nerezignovat na svoji funkci, neboť nesmyslné strašení občanů města a opatření, kterými zkomplikoval život ve městě, byla naprosto zbytečná a přehnaná.