26. dubna 2009

Cikáni řinčeli zbraněmi, DS chce změnu režimu

Fotoreportáž z pochodu Dělnické strany Krupkou na Teplicku

26. dubna 2009 Sobotní pochod Ochranných sborů Dělnické strany v severočeské Krupce proběhl v poklidném duchu, až na dva incidenty ze strany cikánů a anarchistů. Akce se zúčastnila asi stovka členů DS, ke kterým se na místě shromáždění v sídlištním areálu Delta přidala další stovka místních občanů. V Krupce hlídalo na 300 policistů.

Hodinu po poledni se Dělníci vydali na pochod od nádraží Bohosudov do centra města. Předcházely tomu důkladné policejní kontroly. Při této příležitosti někteří členové DS byli svědky prohlídek cikánských aut, ze kterých policisté odnášeli železné tyče, baseballové pálky, mačety i sekery.

První konflikt hrozil vybuchnout hned na konci první části pochodu, když členové OS-DS napochodovali do místního sídliště terorizovaného cikány, a dva cikáni do poklidné skupiny DS a místních hodili železnou tyč a pivní půllitr. Policejní těžkooděnci ale útočníky ihned zpacifikovali a odvedli.

Na místo přijel i odstupující ministr pro místní rozvoj a menšiny Michael Kocáb, o problémy místních s cikány se však vůbec nezajímal, i přes několik výzev z megafonu Dělnické strany, aby pan ministr navštívil jejich shromáždění s občany Krupky a vyslechl si jejich zkušenosti s cikánským etnikem.

Ministr Kocáb se však postavil na stranu místních cikánů, oddělených policejní páskou, které povzbuzoval nejen slovy, ale i zpěvem.

Shromáždění DS mělo začít přesně ve tři, ale vzhledem k okolnostem začalo o deset minut dříve, vystoupením místostarosty Krupky Zdeňka Matouše, který na rozdíl od ministra vyhověl místním lidem a přišel si vyslechnout jejich názory. Nutno dodat, že nebyl moc v příjemné situaci, protože obyvatelé Krupky ho doslova zasypali stížnostmi, a Matouš se je neúspěšně snažil uklidňovat tvrzením, že situace na sídlišti se zlepšuje.

Kotáb vyzval starostu k rezignaci

S prvním projevem vystoupil místopředseda DS Petr Kotáb, který hned v úvodu navázal na pochod OS-DS Krupkou 18. dubna.

„Při našem shromáždění minulý týden jsem slíbil, že se ještě letos do Krupky vrátíme. Že to ale bude takto brzo, jsem opravdu nepředpokládal. Domníval jsem se, že jsme svojí návštěvou před týdnem jasně ukázali, že nám na slušných občanech tohoto města záleží a přimějeme tak starostu a další zodpovědné osoby, aby se začali problémy, které vám nepřizpůsobivé osoby způsobují, vážně zabývat. Také jsem doufal, že se těm nepřizpůsobivým konečně rozsvítí v hlavě a uvědomí si, že nenecháme jejich řádění a obtěžování slušných občanů jen tak bez povšimnutí,“ uvedl Kotáb s tím, že jeho očekávání se ukázala jako zbytečná.

„Starosta města se rozhodl chránit pouze různé asociální živly a starosti slušných lidí ho nezajímají. Pro média se dokonce vyjádřil, že vlastně ani neumíme pojmenovat problémy, které slušné občany trápí. My ty problémy samozřejmě pojmenovat umíme a myslím, že jsem se o nich dostatečně zmínil jak při mém minulém vystoupení, tak ve výzvě starostovi města k řešení situace, kterou jsme zveřejnili již asi před dvěma měsíci. Zde bylo jasně rozebráno jak zdejší lidé trpí chováním svých nepřizpůsobivých sousedů, krádežemi v zahrádkách, místní obchodníci se setkávají s neustálým rozkrádáním sortimentu svých obchodů, pracující občané trpí hlukem, který v noci tropí skupiny nikdy nepracujících cikánů a mnoho dalších věcí,“ konstatoval místopředseda DS.

Krupka se podle Petra Kotába stala od minulého shromáždění DS jedním z nejznámějších měst v naší zemi. „Cikáni začali vyhrožovat masivní účastí v dnešní den ve vašem městě a veřejně oznámili svůj úmysl narušovat naše shromáždění. Nechyběly ani hrozby použití střelných zbraní. Starosta Krupky dokonce ve svém veřejném prohlášení ohlásil, že radnice zakáže případné konání dalších akcí Dělnické strany. Tímto jasně ukázal, že nestojí na straně slušných občanů, ale na straně parazitů a povalečů. Vyzývám jej tedy, aby z tohoto vyvodil osobní zodpovědnost a rezignoval na svoji funkci,“ uzavřel svůj projev Kotáb.

Pryč s režimem, který jde proti vlastním lidem

S dalším projevem vystoupil člen vedení DS a šéf její mládeže Martin Zbela. Ten se spíše věnoval vnitropolitické situací a sílícímu volání nemalé části občanů po změně režimu po roce 1989. Rovněž vysvětlil smysl shromáždění v Krupce, které bylo na plakátech avizováno jako Proti černému rasismu a prolhanému režimu.

„Tak především je nutné říci, že v České republice je již po dobu dvaceti let pěstován ve společnosti kult opačného rasismu. Znamená to upřednostňování menšin na úkor většiny, záměrné zesměšňování a obviňování většiny, tj. českého národa, z rasismu, xenofobie a dokonce ze zločinů proti lidskosti,“ řekl Martin Zbela. Podle něj to má za následek vznik černého rasismu v ČR.

„Ovšem tato umělá výchova se jaksi ukázala jako utopická. Svědčí o tom i dnešní setkání v Krupce, svědčí o tom chování cikánů a jejich sklony k násilí a vyhrožování. To je prosím ta generace, kterou tady pan Havel, Džamila, Kocáb a další pseudohumanisté dvacet let budovali. Jejich zásluhou zde vzniklo podhoubí pro černý rasismus, a my se s ním každý den potýkáme,“ dodal.

Za příklad prolhanosti polistopadového režimu označil Zbela zejména přístup k Dělnické straně, národním socialistům a všem lidem, kteří mají opačné názory než představitelé státu. Ukázalo se to i v souvislosti se smutečním pochodem v Ústí nad Labem 18. dubna a v dalších dnech, ve znamení hysterické kampaně proti tzv. extremismu v ČR.

„Dnešní pohlaváři jsou v plné závislosti na politice Spojených států a Evropské unie, nemají vlastní názor, oni ho mít ani nemůžou. Pokud by někdo z nich prohlásil, že mu jde o suverénní Českou republiku, její obyvatele, a že si kulturu a politiku ve své zemi budeme tvořit sami, bez cizích ideologií, takový politik by v dnešním systému okamžitě skončil. Stal by se totiž extremistou,“ konstatoval předseda Dělnické mládeže, jenž dnešní situaci přirovnal k podmínkám v naší zemi v 80. letech minulého století, kdy se mínění lidí začalo výrazně rozcházet s představami komunistických pohlavárů.

„V jedné věci se však dnešní situace od těch předchozích přece jenom liší - voláme po změně systému a prolhaného režimu, ovšem děláme to s vědomím toho, že nechceme v naší zemi cizí moc a kulturu, ani Východu, ani Západu, ale naším cílem je národní a sociální stát, jehož občané budou doma pány, nikoliv přistěhovalci, nepřizpůsobiví cikáni, nebo zbabělci a sluhové ve vládě a parlamentu,“ uzavřel svůj projev Martin Zbela.

Zbraně cikánům policie vrátila

S krátkým příspěvkem k obyvatelům Krupky vystoupil i člen vedení DS Jindřich Nestler. Ten byl ještě před začátkem shromáždění hlavním „terčem“ útoku cikánů. Naštěstí to odnesla jen jeho košile, která svou rudou barvou černou bandu zřejmě přivedla k nepříčetnostiLucie Šlégrová, místopředsedkyně Dělnické mládeže, upozornila v projevu i na jiná místa v České republice, obdobně postižená černým rasismem jako Krupka na Teplicku.

„Vezměme si jen jako příklad Mostecko, cikánské sídliště Chánov, kde už dluhy na nájmech přesáhly částku 80 milionů korun a o věčném ničení domů ani nemluvě, nyní dostane další dotaci ve výši neuvěřitelných 200 milionů, litvínovské sídliště Janov se zase může těšit na příspěvek ve výši 90 milionů korun, avšak stavbu dětských hřišť v Mostě ve výši 6,5 milionu nemůže město uskutečnit, dokud se prý na to neušetří. Tak kde to žijeme?!“ položila řečnickou otázku Lucie Šlégrová.

Podle místopředsedkyně DM čeká náš národ temná budoucnost, pokud se konečně nepřidá k odporu proti vládnoucímu systému. „Nečinnost a to tzv. hledění si svého přivede naše potomky do světa, kdy se neodvážíme je pustit samotné ani do školy. Pokud si tedy vůbec nějaké potomky budeme moci dovolit,“ konstatovala Šlégrová. Projev zakončila slovy: „Postavme společně náš národ opět na nohy a vytvořme lepší svět pro naše děti!“Po skončení shromáždění Dělnické strany si její představitelé vyměnili s místními své názory a zkušenosti, došlo i na první kroky k založení místních organizací DS a DM v Krupce.

Druhý incident nastal po skončení akce Dělnické strany. Na jeho účastníky pochodující zpět k vlakovému nádraží se pokusila zaútočit dvacítka anarchistů, která po lidech házela kamením. K jejich zastavení použila policie výbušky.

Dvacetiletý cikán a jeho o dva roky starší bratr, kteří napadli shromážděni hned v jeho počátku, jsou podle policie podezřelí z útoku na veřejného činitele a pokusu o ublížení na zdraví.

Cikánům, kteří celé dopoledne přijížděli podpořit cikány z Krupky, zabavila policie několik desítek předmětů sloužících jako zbraně, například baseballové pálky, kladivo, teleskopický obušek nebo mačetu. Žadatelům je policie podle své mluvčí Ilony Novotné po akci vrátila.