7. července 2009

Agenti BIS chtěli uplatit funkcionáře DS

Fotografie agenta BIS v novinách Znojemský týden. REPRINT: DL

      Agent Bezpečnostní informační služby (BIS) se pokusil získat informátora v řadách funkcionářů Dělnické strany a ještě se u toho nechal vyfotit novináři. Dnešní článek Znojemského týdne přinášíme v celém znění.

      ZNOJMO (chaf). Osmdesát tisíc měsíčně, exotickou dovolenou dle výběru a společnici k tomu navrch. To vše nabízeli muži, kteří se představili jako pracovníci české zpravodajské služby BIS šéfovi znojemské organizace Dělnické strany Rudolfu Pikolovi. Za maličkost. Že s nimi bude spolupracovat a podávat jim informace o Dělnické straně, ale také dalších subjektech.

      „Ve čtvrtek 25.6, asi v 15 hodin, na mně někdo zazvonil, že mám jít dolů před dům, na to jsem mu odpověděl, že má jít nahoru. Asi po pěti minutách pro mě přišel nahoru do bytu do pátého patra, kde se mi představil jako důstojník zpravodajské služby BIS Hanák, na to mi ukázal služební průkaz a odznak, následně mi sdělil, ať jdu dolů, že se mnou potřebují o něčem mluvit. Manželka stála u toho mezi dveřmi bytu, kde jsem mu řekl, že před manželkou nemám žádné tajnosti a můžeme mluvit před ní, což striktně odmítl a řekl, že se mnou potřebují mluvit, a že mám tedy jít dolů. On se sebral a seběhl po schodech dolů, já si vzal jen klíče od bytu a pantofle a sjel jsem výtahem dolů za nimi,“ popisuje první kontakt s agentem Rudolf Pikola.

      Dole ve vchodu na něj čekali dva muži. „Nabídli spolupráci formou, že za určité zprávy mi poskytnou finanční prostředky. A já jsem se jich zeptal, proč přišli zrovna za mnou? A oni mi řekli, že jsem se pohyboval a pohybuji v určitých kruzích, a že bych jim mohl poskytnout určité zprávy. Nabídli mi, že mi zřídí měsíční výplatní účet, že na to má zpravodajská služba zvláštní fondy na tyto účely. Na to jsem se jim vysmál a řekl jsem jim, že ať tyto peníze radši poskytnou nemocnicím, domovům důchodců a dětským domovům. Na to mi odpověděli, že za mnou přišli za jiným účelem a na toto téma se se mnou dále nehodlají bavit. A dále mně přesvědčovali o spolupráci oceněné horentními sumami, také mi nabízeli dovolenou, kam chci a s kým chci a různé jiné služby, dále řekli, že doba je zlá a že peníze určitě potřebuji,“ líčí dále Pikola.

      Zvláště poslední věta je zajímává vzhledem k tomu, že jen krátce před tím byl Pikola propuštěn z práce u bezpečnostní agentury pro údajnou krádež, kterou on sám však vehementně popíral. Zdá se, že už jeho vyhazov mohl být v režii BIS. „Nemohu to tvrdit určitě, ale je minimálně podezřelé, že mě nejdříve pod vymyšlenou záminkou vyhodí z práce a potom za mnou přijde BIS s takovou nabídkou. Řekli mi také, že mají vše o mně zjištěné, na to vše jsem se usmíval a oni mi řekli, abych si o nich nemyslel, že jsou nějací estébáci a já jsem se usmál, a řekl jsem jim, že používají stejné praktiky jako StB i nadále,“ dodal Pikola s tím, že jej zpravodajci požádali o další schůzku v úterý v restauraci Styl.

      U ní už byl Znojemský týden přítomen. Zhruba deset minut před termínem přišel na zahrádku zmíněné restaurace muž středních let s kufříkem, novinami v ruce a cigaretami. Nebylo těžké uhádnout, že se jedná o tajného agenta „Hanáka“. O chvíli později dorazil Pikola. Jejich setkání jsme začali fotografovat, což agenta viditelně rozladilo a odešel s Pikolou za blízký hotel Dukla. Tam asi čtvrt hodiny rozmlouvali. „Důstojník z BISky mně znovu přemlouval ke spolupráci, což jsem odmítl. Požadoval po mně informace na Dělnickou stranu, což jsem taktéž razantně odmítl. Řekl, že pro mě přivezl nějaké peníze, já jsem mu na to odpověděl, že od nich nic nechci, a ani nejsem ochotný nic podepsat. Tím pádem jsem mu řekl sbohem a šel jsem pryč. Zároveň mne upozornil, že mám o tom, že mě kontaktovali mlčet, a že nikomu o tom nemám nic říkat. A taky mi řekl, že za mnou mohou přijít klidně i z kriminálky,“ konstatoval Pikola.

      Ten je přesvědčený, že se skutečně jednalo o zástupce Bezpečnostní informační služby a ne třeba o provokaci z řad jeho vlastní strany, která by zkoušela, jak je pevný. „Ukazovali mi průkazy, i podle toho, co věděli, si nemyslím, že by se za agenty BIS jen vydávali,“ dodal Pikola.

      O tom, že BIS má většinu „malých“ stran pod kontrolou se všeobecně spekuluje. Například Petr Cibulka ze strany Pravý blok...(celý název strany viz www.cibulka.net) o tom mluví zcela otevřeně. Zkušenosti Rudolfa Pikoly a Znojemského týdne tomu nasvědčují.

Zdroj: Znojemský týden, 7. 7. 2009