27.06.2011

Hašek se ukázal jako docela velký zbabělec

 

Přesně před měsícem jsem napsal článek, jak Ivan Hašek táhne český fotbal do stále větší žumpy. V té době jsem ještě netušil, jak zbaběle se zachová a prchne za šustěním petrodolarů do Spojených Arabských Emirátů. Před dvěma roky jsem byl nadšený z toho, když se právník a populární fotbalista Ivan Hašek ujal vlády nad českým fotbalem.Věřil jsem, že on bude tím, kdo ho opravdu dokáže vytáhnout zpět nahoru. Co ale ve skutečnosti za dva roky dokázal?

    Pouze spoustu diplomatických a nic neříkajících vět, které korunoval v neděli svým samochvalným projevem a útěkem do Emirátů. On sám při útěku prohlásil, že může v klidu odejít, protože přivedl fotbal do konsolidovaného stavu. Tak si pro pořádek zopakujme, kam se fotbal pod ním posunul:

    Bod číslo 1 - Místopředsedové svazu. První parádní kousek. Místopředseda svazu Kříž zmizel neznámo kam a neznámo proč. Další člen představenstva Haškovec má také spoustu starostí až nad hlavu a určitě nemají co dělat s fotbalem. Pane Hašku tomu říkáte zkonsolidovaná situace?

    Bod číslo 2 - Reprezentace. K reprezentačnímu týmu protlačil svého dávného kamaráda ze Sparty Bílka. Trenérskou rychlokvašku, kterou neopravňovalo nic k tomu, aby mohl na reprezentaci jen pomyslet. Podle toho také současné výsledky a výkony vypadají. Na prohry s Azerbajdžánem, SAE nebo Litvou se jen tak nezapomene. Stejně jako nesmyslné nominace některých hráčů. Vůbec dobře to nevypadá ani s postupem na Euro, i když se sám Hašek snaží přesvědčit, že baráž uděláme. Sice nám pomohli amatéři z Lichenštejnska, ale přesto nesmyslně zvolený jízdní řád nám moc nadějí nedává. Pane Hašku tomu říkáte konsolidovaný stav?

    Bod číslo 3 - Korupce. Tady neudělal žádný krok. Situace ohledně údajné korupce mezi Olomoucí a Střížkovem svaz nerozlouskl za rok a půl a sám předseda opět předvedl jen několik právnických alibistických slov a gest. Stejně jako v neděli. Ještě horší je korupce v nižších soutěžích, se kterými fotbalový svaz neudělal vůbec nic. Za poslední příklady uvedu konec krajských soutěží ve Středních Čechách a v Olomouckém kraji. Ve středočeské 1.A třídě se letos zázračně zachránila Hvozdnice. Sice se celý rok trápila, ale poslední dvě kola vyhrála naprosto zázračně. Nejprve doma 6:4 a potom dokonce venku ve Slaném 6:5. V krajském přeboru Olomouckého kraje zase v posledním třicátém kole hrály tři ohrožená mužstva zápasy venku a všechna nečekaně vyhrála. A to hrála na hřištích opravdu dobrých mužstev. To byly jen dva příklady a zřejmě podobné věci nejsou nikomu divné. Hlavně, že si pan předseda dobře zakopal za Chabry a že jsme o tom mohli tolik číst. Pane předsedo, toto ale určitě není zrovna dobrá známka vašeho působení ve fotbale.

    Bod číslo 4 - Situace Bohemek a Slavie. Zní to neuvěřitelně, ale díky svému alibismu nebyl schopen nejen vyřešit, ale ani se pořádně vyjádřit ke stavu mezi všemi mužstvy, které si říkají Bohemka. Za to se velmi angažoval, když se dostala do potíží Slavie. Jeho kamarádství se Šmicrem jej přimělo motat se do věcí, do kterých mu v podstatě vůbec nic není. Myslím si, že v žádném jiném problému během dvou let v čele svazu, tak aktivní nebyl. Jestli pak by se pan předseda takto zapojoval i u mužstev, kde by neměl žádné kamarády? Jak vidíte určitě za jeho působení nedošlo nejen k žádné konsolidaci, ale osobně si myslím, že se situace ještě zhoršila. Naprosté finále vyšlo najevo minulý týden, kdy se snažil dostat sídlo svazu domů do Lipenců. Tohle už jsem vůbec nepochopil...Pan Hašek se zachoval jako zbabělec. Vůbec nechápu, proč vstupoval do čtyřleté funkce, když dopředu věděl, že za dva roky stejně skončí. Možná proto jeho působení skončilo místo úspěchu a chvály jen fiaskem a kritikou.

Jakub Zeman

Další články