1. března 2009

Česká média a pořezaná Brazilka

Nedávno proběhla v českých médiích zpráva, že ve švýcarském Curychu pořezali tři neonacisté 26letou těhotnou Brazilku. Jako důkaz o jejich neonacistickém přesvědčení média tvrdila, že jí na břicho mimo jiných písmen a slov vyryli písmena SVP, což je zkratka názvu nacionalistické Švýcarské lidové strany, která často slovně napadá imigranty ve Švýcarsku. Kvůli řezným ranám poté potratila.

Na první pohled smutný příběh o zlých neonacistech a ubohé internacionální oběti. Ve skutečnosti byl tento případ typickou ukázkou praktik našich médií. Už při čtení zprávy mně bylo jasné, že zde něco nehraje, protože média oznámila, že útočníci napadli Brazilku, která byla ne černé, ale bílé pleti. Dle médií byl záminkou k útoku její telefonát v portugalštině.

Každému rozumnému člověku musí být jasné, že je to totální blbost, protože je to stejné, jako by někdo napadl uprostřed arabské čtvrti v Amsterdamu Francouze se slovy, že je to cizinec. Těžko bude někdo napadat bílého člověka, když má po ruce tucty Arabů a černochů. Jak jistě tušíte, vše bylo zcela jinak.

Ve skutečnosti nebyla žena ani těhotná. Po několika dnech byla provedena analýza odbornou lékařkou, která dokázala, že si vzhledem k typu ran musela způsobit zranění sama. Druhý den se žena na policii pod tlakem důkazů přiznala, že si vše do nejmenšího detailu vymyslela.

Veselý příběh, problém je v tom, že naše média nějak pozapomněla informovat o jeho rozuzlení. Největší problém je ale v tom, jak se díky tomuto hloupému incidentu vyvinula mezinárodní situace.

Na druhý den totiž hlavní brazilské deníky na titulních stranách popisovaly genocidu svého národa ve Švýcarsku a doslova se předháněly v popisování neonacistů jako masových vrahů. Ještě ten samý den vystoupil brazilský premiér na tiskové konferenci a v dlouhé řeči se přidal ke lžím novinářů. S typicky hispánskou horkokrevností div nevyhlásil Švýcarsku válku, a požadoval omluvu a vysvětlení od švýcarského velvyslance. Pokud by se mu ho nedostalo, pohrozil vyhoštěním zaměstnanců vyslanectví a zmrazením obchodních styků se Švýcarskem.

Když se ale celá pravda provalila, brazilský premiér byl doslova za hlupáka celému světu. Ale i brazilská média byla pro smích, protože všechny ty „důvěryhodné“ noviny s rychlostí blesku napsaly články, které nebyly nic než snůškou lží. I my máme „důvěryhodné“ noviny, a ty napsaly ty samé lži.  Alespoň je vidět co jsou zač.

Nejvíce zarážející je ale postup našich médií. Ty nejenže celou pravdu ututlaly, ale dělají to neustále. Jen si zrekapitulujme posledních pár měsíců:

V německém Pasově byl napaden policejní komisař, podle jeho výpovědi neonacistou (soudě podle krátkého sestřihu). Média z toho udělala obrovskou aféru a obvinila NPD z tohoto činu. Pak se díky filmovému záběru průmyslové kamery zjistilo, že útočník byl Turek. O tom už ale média striktně pomlčela.

V Bavorsku byl údajně bodnut policista v civilu neonacistou na vlastním dvorku. Média opět udělala aféru, později se ovšem zjistilo, že policista byl bodnut vlastním kuchyňským nožem, na kterém byly otisky jeho ženy. Dle sousedů byly hádky v tomto manželském páru na denním pořádku, a fyzické napadání bylo běžné. O celém vyústění opět média pomlčela.

A konečně tento případ brazilské ženy. Média opět o pravdě pomlčela.

Nevím proč, ale nějak se zdá, jako by někdo úmyslně zastíral národu pravdu. Jako by novináři chtěli vytvořit strach v lidech z neonacistů, lidí ze špatných rodin, opilců, vandalů a násilníků. Znám mnoho lidí, kteří se označují sami jako neonacisté, ani jeden z nich není jak je naše média vykreslují. Někteří jsou chytří více, jiní méně.  Nikdo z nich ale není úplný hlupák. V zásadě jde o abstinenty, někdy občasné uživatele piva. Často nekuřáci, nesnášející vandalství, vyznávající kázeň a pořádek. V drtivé většině ze slušných rodin. Často sportující a vždy milé a přátelské povahy.

Docela by mě zajímalo, kdo je ten, co řídí tento průmysl lží. Ať je to kdo chce, česká mainstreamová média jsou jeho hlavními bojovníky.

 

Andrea Kaplanová