Podomní prodejci řádí v Jablonci i přes zákaz!

  tma

       (Jablonec nad Nisou, 7. 11. 2014) – I přesto, že je v Jablonci nad Nisou podomní prodej zakázán městskou vyhláškou, množí se v poslední době případy, kdy prodejci touto formou nabízejí nejen elektřinu či plyn, ale i zámky do vchodových dveří. Ty jsou přitom nejen předražené, ale hlavně nekvalitní, a navíc s velkým bezpečnostním rizikem.

      „Koukám na váš zámek, to tedy nemáte vůbec dobré,“ je často první věta, kterou prodejci použijí. A za pouhých pár tisíc hned nabídnou řešení. Že jste se s tím ještě nesetkali? Máte štěstí. Podomní prodej v poslední době nerýžuje jen na „levnější“ elektřině, plynu nebo „výhodných“ úvěrech, nyní už vám ochotní prodejci namontují i zámek do dveří.

      Prodejcům zřejmě nikterak nevadí, že v Jablonci je podomní prodej městskou vyhláškou zakázaný, stejně jako ve stovkách dalších měst republiky. „V Jablonci platí Tržní řád, který zakazuje pouliční nebo podomní prodej a vymezuje plochy, kde se smí prodávat a nabízet zboží. Jedná se o tržnici u Jabloně a Jugoslávskou ulici. Podomní prodejci se tedy dopouštějí přestupku a mohou dostat pokutu ve správním řízení až 30 tisíc (fyzická osoba) nebo 200 tisíc korun (právnická osoba). Občanům, kteří jsou podomními prodejci obtěžováni, doporučujeme volat městskou policii (linka 156) a následně strážníkům poskytnout potřebné informace a součinnost. V nejlepším případě takového prodejce nepustit ze zřetele do příjezdu policie,“ říká Markéta Hozová, tisková mluvčí jablonecké radnice.

Nejisté, předražené, nekvalitní

      Skutečnost, že podomní prodej zámků je v Jablonci poměrně častým jevem, potvrzuje i Milan Hausner z Klíčového centra Hausner-Plný, které je servisním partnerem značky FAB. „Máme zprávy, že podomní prodejci se objevují hlavně v panelových domech. Když se pak lidí ptám, kolik za ten svůj geniální zámek dali, čísla jsou šokující. Za vložku, kterou na prodejně dostanete za šest stovek, a desetiminutovou montáž si jsou schopní naúčtovat třeba tři a půl tisíce.“

      V tom lepším případě nadsazují podomní prodejci ceny výrobků, které si objednali v českých velkoobchodech. V tom horším si donesou levný „šunt“ z ciziny, ke kterému si v Čechách nemůžete ani nechat vyrobit další klíče, neboť zde nikdo nemá příslušné polotovary – nemluvě o tom, že se často jedná o chabé stavební vložky, kterými nezabezpečíte ani kůlnu. „Zapomenout také můžete na bezpečnostní certifikáty, které jsou nutné k případnému jednání s pojišťovnou, nebo na originální obaly,“ varuje Milan Hausner. K tomu se samozřejmě přidává i řada bezpečnostních rizik. Zámek vám totiž montuje někdo, koho vůbec neznáte a u něhož si nemůžete být nikdy jisti, zda si ze svazku klíčů jednu kopii neponechal.

Jistota je kamenná prodejna

      Pokud se domníváte, že zabezpečení vašeho majetku je nedostatečné, existují mnohem lepší způsoby, jak to napravit. Nejlepší je využít služeb některého z certifikovaných zámečníků ve vašem okolí, hrát takzvaně „na jistotu“. „Dobrému zámečníkovi stačí prostá fotografie zavřených dveří a jeden pohled na váš klíč, aby poznal, zda jste „opevněni“ dostatečně, případně navrhl odpovídající řešení,“ uzavírá Hausner.

 

 

Zpět